Westfries Wild

Udo Boersma | Van Sabben Auctions

17 December staat de 48ste veiling genoteerd bij Van Sabben Auctions in Hoorn. Twee veilinghuizen zijn er in Europa  en vijf  wereldwijd voor affiches en reclameuitingen. Udo Boersma heeft de leukste en die zit in Hoorn. Heel uniek dus! Als je iemand zoekt die echt van zijn werk houdt, dan is het Udo. Als het zou moeten zou hij tussen de affiches slapen om alles perfect af te hebben voor de eerstvolgende veiling. Een Fries in West-Friesland, die vol spannende verhalen zit over oa zijn jaren als gymleraar aan Shell-expats in Nigeria, voordat hij in ’99 Van Sabben Auction officieel overnam.

Van Sabben Auction

Van Sabben Auction affiches

In een enorme ruimte in de Appelsteeg, verscholen achter een kleine groene deur, liggen in grote stapels en lades honderden affiches waarvan een deel twee keer per jaar wordt geveild en waar ook steeds weer nieuwe bijkomen. Het aanbod is heel divers met verschillende thema’s en van verschillende bekende vormgevers. Vanaf 60 euro heb je al een uniek affiche. Achter een hoop van de affiches zitten de mooiste verhalen. Bij de aankomende veiling zitten twee heel bijzondere topstukken met een mooi verhaal.

Er worden twee enorme affiches uit 1974 geveild van de meest besproken bokswedstrijd ooit. Het legendarische gevecht ‘Rumble in the Jungle’ tussen wereldkampioen George Foreman en Muhammed Ali. Het gevecht zou plaatsvinden op 25 September 1974, maar George Foreman raakte  een paar dagen voor de wedstrijd tijdens een oefenpartij  met Bill McMurray gewond boven zijn rechteroog en de wedstrijd werd verplaatst naar 30 Oktober 1974. Maar de aankondigingposters waren allemaal al gedrukt, dus werd er een plakker met de nieuwe datum over de oude datum geplakt. De wedstrijd vond plaats in Zaire (nu Congo) en was omstreden. Het prijzengeld van 10 miljoen dollar werd betaald door president Mobutu als een pr-investering om Zaire internationaal op de kaart te zetten. Mobutu presenteerde de wedstrijd als een kado voor het volk: ‘Ce match du siècle est un cadeau du citoyen Prèsident Mobutu Sese Seko au pauple Zairois’. Muhammed Ali won door George Foreman in de achtste ronde knock-out te slaan. Later werden ze vrienden. Muhammed Ali overleed 16 Juni dit jaar.

De dag voor elke veiling heeft Udo een kijkdag. Dan kun je de affiches in het echt zien voordat je kan gaan bieden. De meeste affiches vertrekken na de veiling richting buitenland. Wij Nederlanders hebben de affiche kunst nog niet echt omarmd. Jammer, het is zoveel leuker dan de roos van IKEA..

 

Veiling: 17 December, 11.00 am

Kijkdag: 16 December, 11.00 am – 17.00 pm en 17 December, de ochtend voor de veiling start van 9:00 – 10:30

 

Adres: Appelsteeg 1-B in Hoorn

De veiling is live te volgen en voor bieden moet je ook even inloggen.

Live Auction

Van Sabben Auction Hoorn

Van Sabben Auctions

Als je niet in de gelegenheid bent om naar de kijkdagen te komen, kun je hier de affiches van de aankomende veiling ook bekijken.


Fotografie: Pascale Kouthoofd

0 comments on “Udo Boersma | Van Sabben Auctions

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.