Skitterend Westfriesland Westfries Wild

Blokker | Kniekassen in de appelgaard

kniekassen, blokker, alicante druif, appels, peren

Tijdens een warme zonnige Monumentendag zijn we naar Blokker gefietst, waar aan de Koewijzend 4 bij de familie Balk nog een aantal historische kniekassen uit het eind van de jaren ’20 van de vorige eeuw staan en waarin een daarvan  nog steeds de Alicante tafel druif word geteeld. De Bangert stond vroeger landelijk bekend als hét fruitteeltgebied van West-Friesland.

 

De kassen of ook wel serres genoemd, staan tussen de appel, peren en pruimen bomen in en het appelpluk seizoen was net begonnen, dus de bomen zaten vol rijp fruit. Veel soorten die wij niet kenden (liggen niet in de supermarkt helaas) waaronder een stoof appel!

Loeren in de kniekas

De oude kniekassen achterin de tuin worden niet meer onderhouden en nu deels verhuurd. Er moeten meer huizen komen en daar moeten de kassen voor wijken. Jammer, maar helaas.. Het verval ziet er wel heel mooi uit.

Kniekas in verval

Binnenin vervallen kniekas

Tomaten experiment in kniekas

Tomaten experiment in een van de verhuurde kniekassen

Kniekas met kiwi's

Kiwi's in kniekas

Verwilderde kiwi’s in een van de kniekassen

Tuinders schoorsteen Blokker

Maar waar de meeste mensen op af kwamen was de 20 meter hoge ook historische tuindersschoorsteen die sinds kort op het terrein is neergezet. Waar hij stond moest ie weg, dus is ie aan stukken gezaagd en herbouwd tussen de appelbomen bij de familie Balk.

 

De kniekassen zijn te bezoeken (moeite waard) op afspraak, even bellen: 06-53603811 of je wacht to de volgende open monumenten dag in September volgend jaar..

Benieuwd naar de soorten appels, peren, pruimen en de Alicante druiven? Voor het huis, aan de weg staat een kar met allemaal lekkers in de verkoop.

traditionele-hoogstamboom

Oude hoogstamboom, een blonde goudreinet


Foto’s : Samantha Simon & Liesbeth Verhart

0 comments on “Blokker | Kniekassen in de appelgaard

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.