Ten Thousand Miles of Heat

Amsterdam-Accra op de Motor | Marokko

Ten Thousand Miles of Heat | Deel 2

Marokko, twee dagen rij ik  samen met Enrico en zijn gloednieuwe GS-800. Hij gaat vrienden opzoeken in Marrakesh. Marokko is groen. Veel bergen, aardige mensen en goede wegen.

Ik logeer drie dagen bij een vriend van een vriend in Rabat. In mijn T-shirt rij ik door de stad en ik regel mijn visum voor Mauretanie. De gastvrijheid is enorm.

Marrakech

Rabat en Marrakech zijn indrukwekkend mooi. Veel kleur, kleine steegjes en prettige chaos 

Begin atlas gebergte

Na Marrakesh begint het Atlasgebergte. Hoog en droog, met zelfs nog wat sneeuw

Then thousand miles of heat

Vallei van Ait Ben Haddou

Voor het eerst off road in de vallei van Ait Ben Haddou

weg van Ouarzazate naar agdz.

De  weg van Ouarzazate naar…

De Anti-atlas. Zon. Hitte. Droogte. Dorre valleien met alleen maar stenen. Niets dan stenen. En af en toe een bosje. En een kaarsrechte weg erdoor. Met een zinderende lucht daarboven.

marokko

En opeens een jongen die me gebaart te stoppen. Hij is met zijn broer oud ijzer aan het verzamelen. Midden in de woestijn. Ze vragen om een slok water, want dat hebben ze niet bij zich. Ik was even daarvoor een ijzererts fabriek gepasseerd. Daar werken de jongens voor. Het is hun vakantie baantje en ze verdienen 10 euro per dag.

marokko

tent marokko

Voor het eerst kamperen in Afrika (Foum Zguid)

onderweg atlasgebergte

Onderweg

motorspoor

Langs de kust zak ik af naar Laayoune, hoofdstad van de Westelijke Sahara. De Marokkanen vinden dat het bij Marokko hoort. De mensen hier denken daar anders over. Ze spreken Spaans en hebben geen goed woord over voor de Marokkanen: “Ze bezetten ons land”.

Hier begint de woestijn op de Sahara te lijken. En de temperatuur loopt flink op..

eerste zandduin

Eerste zandduin! Halverwege Laayoune en Boujdour

Then thousand miles of heat

In Tarfaya kom ik Hamid tegen. Hamid helpt me ontbijt te bestellen en nodigt me uit voor thee bij hem thuis. Ik logeer een nachtje bij Hamid in de Jaime (tent) in de woestijn. Ik doe erg mijn best op te gaan in het nomaden-ritme, maar het maakt me erg onrustig. Eindeloos thee drinken, roken, zitten, staren, eten en weer thee drinken, met de mobiele telefoon spelen en nog meer thee drinken.

Hamid en zijn familie hebben meer dan 50 kamelen. Die zijn continue in de woestijn om te grazen. Om er in de buurt te zijn reist de familie met ze mee. Met four-wheel drives brengen ze eten en drinken in en via de mobiele telefoon houden ze contact met elkaar.

koen int zand

Isabel en Adrian

engelsen

En dan ontmoet ik Isabel en Adrian, twee engelsen die naar Zuid Afrika rijden. Prettig gezelschap voor de 3000-kilometer-kaarsrechte-weg-zonder-schaduw richting Mauretanie.

el tren


Tekst & Fotografie: Koen Maathuis

2 comments on “Amsterdam-Accra op de Motor | Marokko

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.