Ten Thousand Miles of Heat

Amsterdam-Accra op de motor | Frankrijk & Spanje

Ten Thousand Miles of Heat | Deel 1

Het wordt nu snel warmer. Heerlijk, hier kwam ik voor. Om 8 uur ‘s ochtends is het 36 graden. Drie uur later is het 44 graden en rond het middag uur is het nog 4 graden warmer. Met de rijwind en een natte lap voor mijn gezicht gaat het nog. Na 200 kilometer over een kaarsrechte en sidderende straap asfalt rijd ik Laayoune binnen, de hoofdstad van de Westelijke Sahara. Pas als ik vaart minder slaat de hitte in mijn gezicht. Als een sauna die uit elkaar dreigt te spatten.

Alles is teveel rond dit uur. Ik ben veel te lang doorgereden, maar de zandduinen den de steenwoestijn lieten me weinig keus. Bij een cafe drink ik water. De BMW staat in de volle zon en ik kan alleen maar hopen dat ie niet smelt. De cafe-baas verzekert me dat het abnormaal heet is. Ik ben blij dat ik het tref. Op verzoek wijzen ze mij een hotel met airconditioning waar ik kan lunchen. Zes uur lang zit ik daar en nog steeds gonst het bloed vlak onder mijn huid om zich te koelen aan de buitenlucht. De paniek slaat toe: de Sahara is net een paar honderd kilometer oud en ik moet nog minstens zes dagen rijden voor ik er weer uit ben.. Is dit geen zelfmoord?

Orleans, France

Orleans, Frankrijk

In 2010 ben ik op de motor  in 3 maanden tijd van Amsterdam naar Accra (Ghana) gereden door bergen, woestijnen en bossen.

Col du Pourtalet

Col du Pourtalet, Frans-Spaanse grens. Laatste sneeuw, restje kou..

Omgeving Pamplona

Door de Spaanse Pyreneen op weg naar Pamplona

Alora Spanje

Alora Spanje

Verder naar het zuiden, langs het klooster in Alora.

“Af en toe denk ik: blijft t rijden’, haal ik Afrika, kan ik in mijn eentje de woestijn door, hoe gevaarlijk is het…”

Spanje is leeg. Kleine dorpjes zijn er niet en er glijden tientallen kilometers langszij zonder een huis te zien. Het is stil. Met af en toe een eenzame wegwerker.

Met het overgaan van de Pyreneen is het landschap plotseling verandert. Rond Pamplona deed de wind de groene havervelden nog golven (als in ‘The Gladiator’) maar na Madrid is het zoveel droger en zoveel saaier.

lucht in zuid spanje

Koen op de boot spanje marokko

Boot Algeciras-Ceuta

Ik ben een week op weg en het lijkt een eeuwigheid. Meer dan 3000 kilometer heb ik gereden als ik Zondag de boot neem van Algeciras naar Ceuta. Ceuta is Spaans, een laatste stukje Europa in Afrika, ingeklemt tussen Marokko en de zee.

De laatste dag in Spanje kwam Paco naast me rijden op de snelweg. Hij gebaarde dat het tijd was voor een biertje. Paco is verpleger en wil weten waar ik naartoe ga met al die bagage.

Mercedessen in Ceuta

strand ceuta

Strand Ceuta


Tekst & Fotografie: Koen Maathuis

0 comments on “Amsterdam-Accra op de motor | Frankrijk & Spanje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.