Eten Styling

Vrolijke spijzen in bittere tijden..

Landgenoten,

Het uur der bevrijding is thans ook voor u aangebroken.
Het ogenblik waarop ik en u met zoveel spanning en ongeduld gewacht hebben, is daar.
Ik weet van de bittere beproeving, waaronder gij, de afgesneden van een deel van ons Vaderland, deze laatste maanden hebt geleefd.
Die druk heeft thans een einde genomen.
Ik weet ook van de bovenmenselijke moed, waarmede gij de zwaarste ontberingen hebt gedragen.
Talrijke handen zijn uitgestrekt om het einde uwer noden zoveel mogelijk te bespoedigen, maar veel zal daarbij afhangen van uw rustige en eendrachtige houding de komende dagen.
Werkt allen mede deze een rustig verloop te geven.
Gehoorzaamt stipt de bevelen van het geallieerde opperbevel, waarmede de regering een regeling heeft getroffen. Luistert naar de aanwijzingen van uw Nederlandse militair gezag, dat krachtens die regeling onder leiding en verantwoordelijkheid der Nederlandse regering zijn taak in overleg met het gealieerd opperbevel verricht.
Ik hoop spoedig op Nederlandse bodem terug te keren om met mijn verantwoordelijke raadgevers de leiding van ’s lands zaken weer op mij te nemen.
Dat Gods zegen op u allen ruste.
Nederland herrijst.
Leve het Vaderland!

Wilhelmina

Tulpenbollen soepTulpenbollen soep met tulpenbollen chips.

zelfgemaakte boter in oorlogstijdHet vervaardigen van plantenboter (met naoorlogse crackers)

Huzaren salade met bietHaring salade met bietjes

Havermout balletjesHavermoutballetjes met stoofkool

Hemelse modder toetjeHemelse Modder 


 

Maak het zelf:

Tulpenbollen soep met tulpenbollen chips.

  • 1 liter water
  • 1 ui
  • 4 a 6 tulpenbollen
  • Aroma
  • Zout
  • 1 theelepel olie
  • Kerriesurrogaat

De tulpenbollen schillen, doormidden snijden en van het gele kiempje en spruit ontdoen. Harde en aangestoken deeltjes verwijderen.

Uitje snipperen en met de olie en het kerriesurrogaat  licht bruin fruiten. Het water en de aroma toevoegen. De soep aan de kook brengen. De schoongemaakte tulpenbollen raspen boven de kokende vloeistof. Deze onder roeren nog even doorkoken en op smaak afmaken met wat zout.

Voor de chips: snij de bol in fijne ringen en frituur ze kort tot ze goudbruin zijn.


 

Het vervaardigen van plantenboter (met naoorlogse crackers)

  • 1 pond plantenvet
  • 3/10 liter slaolie
  • 20 druppels boterkleursel
  • ½ liter karnemelk en een weinig zout

Het plantenvet wordt langzaam vloeibaar gemaakt, de pan met het gesmolten vet zetten wij in water om af te koelen, steeds roerende voegen wij er vervolgens de slaolie aan toe, daarna het boterkleursel, daarna de karnemelk. Wij blijven met een stevige houten lepel gestaag doorroeren, al gauw vormen zich er boterkluiten. Van de karnemelk blijft ongeveer de helft over, deze kan weg. Wanneer de boter stijf is en de rest van de karnemelk is afgegoten wordt de boter gewassen. Net zolang todat het water helder blijft. Boter is klaar.

Voor extra feestelijkheid strooien wij er wat fijngesnipperde peterselie overheen.


 

Haring salade met bietjes

  • Haring, zuur of zout
  • 1 zure appel
  • 1 bietje
  • 8 a 10 gekookte en afgekoelde aardappelen
  • 2 a 3 grote augurgen
  • 1 ui
  • Peper en zout

Alle benodigdheden worden in kleine reepjes of dobbelsteentjes gesneden (de ui moet zeer fijn gehakt worden) Dit alles maken we aan met olie, azijn, peper en zout of enkele lepels mayonaise. De schotel moet worden gegarneerd met sla, mayonaise, een partje hardgekookt ei en enkele takjes peterselie.


 

Havermoutballetjes met stoofkool

  • 75 gr. Havermout
  • ¼ liter melk
  • 1 ei
  • 150 gr. Aardappelen
  • 100 gr. Geraspte kaas
  • Zout
  • 1 eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurvet of slaolie

Na de melk aan de kook gebracht te hebben giet men deze over de havermout, waarna de massa enige uren moet weken. Men maakt op de gewone manier gaar gekookte aardappelen fijn en voeg deze met de geraspte kaas, het ei en wat zout naar smaak bij de geweekte havermout.

Van dit mengsel kunt u balletjes of ook wel croquetten vormen, wentel deze door paneermeel, daarna door het eiwit, nog eens door paneermeel en bak ze in frituurvet of slaolie tot ze goudbruin en gaar zijn.

Voor de stoofkool: Snij de kool in heel fijne reepjes en gaar zachtjes ongeveer 10 minuten in wat reuzel. Breng op smaak met wat zout en peper.


 

 Hemelse Modder 

  • 2 pure chocolade repen
  • 1 ei
  • Biscuite
  • suiker

Repen au bain marie smelten,  pan van vuur halen en ei dooier met een lepel suiker erdoor roeren.

Eiwit met 1 lepel suiker wit opkloppen door chocolade mengsel mengen en opdienen in glazen met Maria biscuit.


de-keuken-in-oorlogstijd

 

Styling: Pascale Kouthoofd van Stijlburo Pascale Kouthoofd
Chef-kok: Marjolein Verhart van Het Nieuwe Bonte Paard in Abbekerk
Fotografie: Liesbeth Verhart van Pini Piru
Props: Prive, Gerard’s Department en Wondermooi.
Tulpenbollen: Mantel in Venhuizen

0 comments on “Vrolijke spijzen in bittere tijden..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.