Pascale in Peru

Sociale onderneming | FairMail

FairMail is in 2006 opgericht door de Nederlandse sociologe Janneke Smeulders. Ze woonde met haar vriend in Peru en werkte als vrijwilliger met kinderen die op straat en/of de vuinisbelt werkten. Met haar eigen camera gaf Janneke fotografieles en ze was zó onder de indruk van het enthousiasme en de foto’s dat ze besloot om door te gaan en de beste foto’s te verkopen op kaarten. In 2007 voegde Janneke’s partner Peter den Hond zich bij de onderneming. Sinds 2012 runnen ze de internationale FairMail onderneming “in de cloud” en reizen ze als digitale nomaden tussen de verschillende FairMail verkoop en productielanden.

Met hun camera als wapen tegen kinderarbeid ontwikkelen FairMail’s tienerfotografen niet alleen hun zelfvertrouwen en creativiteit, maar verdienen ze ook geld om hun dromen te verwezenlijken.” aldus Janneke.

In Peru wordt FairMail gerund door Betty Weyder Chanta Carhuapoma en Mariaflor Alvarado Reyes (beiden ex-FairMail fotografen)

De foto’s op FairMail producten zijn genomen door Indiase, Marokkaanse en Peruaanse tieners. Je ziet de naam, het gezicht en de leeftijd van de fotograaf achterop elke kaart. FairMail biedt deze jongeren fotografietraining, een ziektefonds en begeleiding bij het maken van hun toekomstplan. De tieners krijgen 50% van de winst van de verkoop van hun eigen foto’s om hun huisvesting en onderwijs te financieren.

Een van de sterke punten van FairMail is dat de jonge tienerfotografen getraind worden door tijdelijke internationale vrijwilligers. Omdat iedere vrijwilliger een andere achtergrond en een eigen manier van werken heeft, krijgen de tieners steeds nieuwe inputs, inzichten en vaardigheden.

Voormalige en huidige vrijwilligers waarderen hun ervaring bij FairMail als verrijkend en nuttig voor hun verdere carriere.

Pascale met Betty en Kzanier

Vrijwilliger Pascale met twee FairMailers (Betty & Kzanier).

Fotografie Pascale Kouthoofd

 

 

1 comment on “Sociale onderneming | FairMail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.