Moestuin geheimen

Een volkstuin in Sijbekarspel

Volkstuin complex Sijbekarspel

We doen dit jaar mee met de moestuin trend en huren een plak aarde bij het Volkstuin complex in Sijbekarspel. We hebben niet echt een idee waar te beginnen en de grote kale plak ziet er intimiderend uit als we heen gaan om te meten.. De meeste tuinders hebben een halve tuin, maar wij dachten heel optimistisch dat een hele makkelijk kon. Sukkels..

De tuin is 7 bij 30 meter en we hebben geen idee hoe we het gaan inrichten, welke plant doet het goed naast wat , hoe hoog of laag wordt een bepaalde boon, wat heeft veel of niet veel ruimte nodig om te groeien, en ga zo maar door.  

Gewoon maar beginnen dus. Met wat hulp van Miep, die even alle zakjes zaad checkt en alles er uit vist dat thuis opgekweekt moet worden, vanwege hongerige slakken.  Zaad hebben we online besteld bij De Bolster zaden in Epe. De Bolster heeft alleen maar biologisch zaad. Biologisch betekent in dit geval dat de zaden volledig vrij zijn van genetische modificatie (GMO). Bij GMO maken mensen kunstmatige aanpassingen in het DNA van de plant. De Bolster is tegenstander van deze techniek. Zij vinden het belangrijk dat iedereen ter wereld toegang heeft tot gezonde groenterassen die uitsluitend eigenschappen bevatten die in de natuur voorkomen. 

Volkstuin Sijbekarspel

Eerst maar een een beetje het midden bepalen, in twee vlakken verdeeld lijkt het wat minder groot..

Michel Boon biologisch teler

De moestuinen liggen naast de kassen van Michel Boon, een proffesionele biologische teler die wel heel goed weet wat ie doet..

Volkstuin Sijbekarspel

We besluiten maar gewoon heel burgelijk in rechte lijnen te gaan zaaien, dus werken met stokjes en draadjes. Nog net geen meetlat tussen de zaadjes in! Toch is dit wel handig. Als je voor het eerst iets uitzaait heb je, wij dus, geen idee hoe het plantje eruit gaat zien als ie opkomt en dat is lastig schoffelen als je het verschil tussen ‘onkruid’ of zaaigoed niet ziet. 

De grond, daar hebben we geen moment bij nagedacht tijdens het bestellen van het zaad, wat voor soort grond het is.. En dat schijnt belangrijk te zijn. Klei dus. En niet zo’n beetje ook. Zou je er een potje van kunnen bakken vragen we ons af? 

Volkstuin complex Sijbekarspel

Na een week ongeveer ziet het eerste deel van de kale klei er zo uit! De witte lange radijzen gaan het hardst en hebben allemaal gaatjes in de blaadjes. Aardluis zegt de tuinbuurman. 

Volkstuin Sijbekarspel

4 comments on “Een volkstuin in Sijbekarspel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.