Eten

Happy New Year | Tulband uit 1880

bakken, tulband, 1880, oud recept

Happy New Year! Om dit heugelijke feit van een vers nieuw jaar te vieren, hier een recept uit 1880 voor een tulband dat de aderen laat dichtslibben, het cholesterol laat stijgen en waar je ietwat teut van zou kunnen geraken. Een suikerbommetje, dat is ie ook. Het recept komt uit het kookboek Lucullus van Vrouwe C.L.J.M van Thorbecke, geboren van Cats, Barones De Raet. Het recept is enigsinds aangepast wat betreft de hoeveelheden boter, eieren en suiker. 

bakken, tulband, 1880, oud recept

bakken, tulband, 1880, oud recept

Ingredienten

  • 125 gr krenten
  • 125 gr rozijnen
  • 100 gr sucade
  • 300 gr amandelschaafsel
  • 350 gr fijne kristalsuiker
  • 10 eieren
  • 2 pakjes gezouten roomboter
  • 500 gr bloem
  • Rum
  • brandewijn
  • Grand Marnier
  • citroensap
  • kaneel 
  • nootmuskaat

bakken, tulband, 1880, oud recept

Voorbereiding

Wel de rozijnen en krenten een dag lang in de rum en het amandelschaafsel in de Grand Marnier.

Alle ingredienten moeten op kamertemperatuur zijn.

Klop 2 eierdooiers met 250 gr fijne kristalsuiker en 2 pakjes gezouten gesmolten boter door elkaar. Voeg daar de amandelschaafsel met Grand Marnier aan toe.

Kluts 2 eieren met 100 gr fijne kristalsuiker, een flinke scheut brandewijn en wat citroensap door elkaar en voeg aan bovenstaande substantie toe.

Dan de sucade erbij met nog een flinke snuf nootmuskaat en kaneel (echt een flinke snuf)

Klop 6 eierdooiers door de krenten en rozijnen op rum enigsinds schuimig en meng dat ook door bovenstaande substantie.

Daarna gaat de bloem erdoorheen. Je moet zelf een beetje opletten of er eventueel iets meer of minder doorheen moet.

Als laatste klop je het eiwit van de 8 eieren stijf en meng je dat heel rustig door alles heen.

En hij kan in de oven. Ongeveer een uur op 180 graden.

Good Luck!


fotografie: L. Verhart

0 comments on “Happy New Year | Tulband uit 1880

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.