De uitvinder van ‘t Moskovische gebak was een zeer mooie jongen, die op de wegen “beste warme koeken” riep. Katharine de Groote kreeg, toen ze hem op straat voorbij reed, trek in zijne warme gebakjes. Ze liet haar met goud versierde koets stilhouden, den pasteibakker naderbij komen en deze direct plaats naast haar te nemen. Ze nam hem mede naar ‘t paleis om hem in ‘t vervolg koeken voor haar alleen te laten bakken. Van dien dag af stond hij bij haar in de grootste gunst en weldra regeerde hij haar. Op een dag, dat de Keizerin in eene goede luim was, verhief ze hem tot prins.
Moskovische gebakjes
Werk dooreen 2½ hectogram bloem en 2½ hectogram boter; meng naar volgorde daarin:
- 2½ hectogram snippers
- 2½ hectogram aan stukjes gesneden sukade
- 2½ hectogram gekookte krenten (koud gewogen)
Meng verder in 12 geklopte eierdooiers naar volgorde:
- gestooten kaneel
- geraspte notemuskaat
- 2½ hectogram suiker
- en het tot sneeuw geklopte wit van 12 eieren
Meng ‘t eerste mengsel door ‘t tweede; doe het in vormpjes, die van binnen eerst met gesmolten boter is gepenseeld en daarna met fijngestampte beschuit bestrooid zijn en bak het in den heeten oven gaar. Dit mengsel kan ook in een tulbandvorm, die van binnen eerst met gesmolten boter gepenseeld en daarna met fijngestampte beschuit bestrooid is, in den heeten over worden gaargebakken.
Vrouwe C.L.J.M van Thorbecke, geboren van Cats, Barones De Raet.
0 comments on “Lucullus | Culinaire Recepten uit 1896”