Bamako Blues

Rokbar, ze is er!

The Rok Bar

De Rokbar komt er echt, ik begin het echt te geloven. Het is allemaal ineens heel snel gegaan, na een hele lange tijd van ideeën. Anna Laven en ik zijn nu echt Rokbar aan het opzetten, een idee wat al meer dan 5 jaar leeft!

Begin 2011 zijn Anna en ik in Ghana, we doen onderzoek naar de rol van vrouwen in de cacao productie. Het idee om een reep te gaan maken, volledig door vrouwen, ontstaat als we Cocobod bezoeken. Cocobod is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de productie, kwaliteit, transport en handel in cacao. Een belangrijke rol in het op een na grootste cacao producerende land ter wereld. En die belangrijke rol, wordt voornamelijk ingevuld door mannen. We spreken over de rol van vrouwen in cacao, met alleen maar mannen! Hier klopt iets niet denken wij. Waar zijn de vrouwen? Waarom zijn er geen vrouwen bij, als we over hen spreken in de cacao sector? Volgens bestaande studies, werken vrouwen soms op hun eigen stuk land met cacao bonen, maar ook heel vaak op het land van hun man. Samen verbouwen ze de cacao, en hebben elk zo hun eigen taken. Echter, mannen zijn vaak degenen die de bonen uiteindelijk verkopen, en dus ook het geld ontvangen. Het hangt van de man af, of dat geld ook bij andere familie leden terecht komt, zoals hun vrouw. Dit is helaas niet altijd het geval, dus produceren vrouwen naast cacao, ook andere producten. Die zijn vaak voor eigen consumptie, en ook voor de lokale verkoop. De verkoop van deze producten, levert echter minder op dan de cacao.

Mannen verdienen het geld, vrouwen doen veel van het werk, hoe eerlijk is dat eigenlijk? En wat gebeurd er als we een markt kunnen creëren voor cacaobonen die door vrouwen verkocht worden? Wat veranderd er dan? En vooral: Wat veranderd er dan voor wie? En wat gebeurd er als we dit idee doorzetten in de gehele cacao keten? Kunnen we vrouwen vinden die chocolade maken? En zijn er vrouwen die trucks kunnen besturen om de bonen in de haven of bij de fabriek te krijgen? En hoe zit het met prijzen? Kunnen we ervoor zorgen dat cacao productie een goed inkomen kan genereren voor vrouwen?

Het idee om 100% door vrouwen geproduceerde chocolade te maken, waarbij vrouwen ook eigenaar zijn van de gehele keten, laten we niet meer los. Er komt een facebook pagina, we kopen de Rokbar domein naam, hebben lange meetings om het Rokbar verhaal vorm te geven, maar een concrete reep komt er nog niet.

Eind 2016 ontmoeten Anna en ik tijdens het Origin chocolade event in Amsterdam, Lisi. Lisi vertelt over haar chocolade fabriek in Lima, Peru. En hoe zij cacaobonen direct van boeren cooperaties inkoopt. Ze is een van de weinige vrouwen in de mannen wereld van chocolade. Lisi gaat voor kwaliteit, en wint internationaal prijzen voor de goede smaak van haar chocolade, onder de naam Shattell. Tijdens die eerste ontmoeting vragen we of er ook vrouwen zijn die bonen aan haar verkopen. Op dat moment weet ze alleen dat er wel vrouwen zijn, maar nog niet hoeveel vrouwen dat zijn, en hoe dat zit met de boeren cooperatie. Vaak is de voorwaarde om lid te worden en dus om je cacao te kunnen verkopen, dat ze eigenaar zijn van het land waar de cacao op groeit. Vrouwen zijn heel vaak niet die eigenaar. Lisi beloofd uit te zoeken hoe zij direct van vrouwelijke boeren de bonen kan inkopen. Na een bezoek in Peru en een bezichtiging van de chocolade fabriek van Lisi, is de deal gemaakt. Rokbar heeft 5000 repen besteld, die gemaakt worden van cacaobonen die door vrouwen aan Lisi verkocht worden. Lisi maakt er heerlijke chocolade van, met haar vrouwelijke fabrieks medewerkers. De chocola komt dan per vliegtuig naar Nederland.

Anna en ik zij nu druk bezig met het opzetten van de Nederlandse keten. We moeten ons registeren als bedrijf, we moeten uitzoeken hoe het zit met het importeren van chocolade uit Peru, en we moeten aan de slag met de verpakking. Kunnen we ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk met vrouwen werken? Of in ieder geval, als we werken met mannen, dat ze dit idee steunen? We hebben Cassandra Salvo van Garlic ontwerp buro bereid gevonden om met ons het ontwerp te maken. Het is super mooi geworden!

Volgende keer schrijf ik meer over het opzetten van ons bedrijf, en of we het redden met de vrouwelijk lijn!

 

The Rok Bar

The Rok Bar

 

0 comments on “Rokbar, ze is er!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.