Bamako Blues

De Malinese winter

River Niger Mali

Het is winter, ook in Mali. Een ongekende frisheid waait door Bamako. In de ochtenden is het rond de 16 graden, overdag warmt het op tot 30, en dan koelt het in de avond weer af tot 25 graden. Dat betekent dat de avonden voelen als een zwoele, Hollandse zomeravond. Zo’n avond dat je er echt zeker van kan zijn dat je geen extra vest nodig hebt.

Volgens Malinese begrippen, is het te koud om te gaan zwemmen. Dat klinkt absurd, maar ook wij gaan het zwembad niet meer in. Het water is relatief koud, en dus is de noodzaak voor een opfrisser er niet. Soms wagen we een poging. Het is lastig om het bad in te springen, maar daarna is het heerlijk om aan de kant, op te drogen in de zon. Met een luchtvochtigheid van minder dan 10% ben je zo droog, en tegelijkertijd opgewarmd.

De wintertijd is wel perfect voor excursies. In de hete tijd schijnt dat niet zo prettig te zijn, aangezien je dan al zwetend en dorstig van start gaat. We besluiten daarom een boottrip te organiseren over de Niger. Als we aankomen bij de boot, waait het flink, en hebben we het allemaal koud. Daar gaat ons vertrouwen in het Malinese weer! Ik vraag me af waarom ik geen vest meegenomen heb, een mooie Nederlandse gewoonte, die ik hier blijkbaar achter me gelaten heb.

Niger river in Mali

Met de pirogue varen we de Niger op, om vervolgens stroomafwaarts aan te meren bij een eiland van de Bozo. De Bozo wonen langs de Niger, en leven van de visvangst. Het woord Bozo komt uit het Bambara, en betekent huis van stro. De Bozo hebben hun eigen taal, echter zij accepteren deze Bambara naam, lees ik op Wikipedia. Vanwege de verslechterde waterkwaliteit rondom Bamako, is er niet genoeg vis meer en zijn er andere manieren nodig om families te voeden. Dat is pijnlijk zichtbaar als we het dorpje op het eiland bezoeken. De huizen hangen aan elkaar met plastic, autobanden en andere zaken die aanspoelen op het eiland. Het lijkt erop dat er een andere naam nodig is voor de Bozo, de huizen zijn al lang niet meer alleen van stro.

Ik zie het echter ook positief. Het afval op het eiland wordt nuttig gebruikt. Plastic ligt op het dak van hun huizen, autobanden verstevigen de muren. Onze kinderen zien alleen troep, en snappen niet dat er autobanden gebruikt worden voor een huis. Ik moet bekennen dat het nuttig gebruik van deze oude materialen, geen schoonheidsprijs verdient. Het kan mooier en efficiënter denk ik met mijn Hollandse brein.

Bozo Island Niger MaliBozo Island Niger Mali

Niet alleen de Bozo huizen worden gezien als vuil en oud. Als de kinderen over Bamako praten, dan vinden ze de stad “oud”. Dat is hun woord om de gebouwen te beschrijven die bijvoorbeeld nooit afgemaakt zijn. Maar ook de wegen zijn oud, omdat er gaten in zitten. De auto’s zijn oud, omdat er wielen afrollen. Nu denk ik dat de auto’s inderdaad oud zullen zijn. Die zijn geïmporteerd uit Europa, voor een tweede leven in Afrika. De gebouwen en de wegen zullen in werkelijkheid niet zo oud zijn. Het is een kwestie van onderhoud, in dit rouwe klimaat. Elke autorit vinden we een thema om even bij stil te staan. Zo is het belang van infrastructuur en onderhoud een van die thema’s. Nooit gedacht dat de lessen zo concreet zouden worden.

0 comments on “De Malinese winter

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.