4 Op Reis

4 op Reis | Toerist in Bosnië

De dag dat de bus gemaakt wordt in Siroki Brijeg (Bosnie), bezoeken we twee toeristische attracties. Eerst rijden we naar Mostar. We rijden richting de oude brug totdat we niet verder kunnen. De straatjes worden steeds nauwer en we vragen ons af of we wel goed zitten. “Parking for bridge, this way!” Horen we ineens. We voelen ons betrapt, alsof het niet overduidelijk is dat wij op weg naar de brug waren. “Follow the scooter!” De jongen op de scooter voor ons gebaard met zijn armen. De weg naar de parkeer plek spreekt voor zich, maar dat lijkt hij niet te zien. Dan ontmoeten we de volgende behulpzame Bosnier. De parkeergeld beheerder. Hij spreekt wat steekwoorden Nederlands en zingt Berend Botje voor Mees en Annelou. Zij snappen het niet zo goed en bovendien is het te heet voor dat soort lol. Hij vraagt ons 10 euro te betalen. Na een korte onderhandeling door Koen: ‘is 5 euro ook goed?’ staan we een uurtje voor 5 Euro vlak bij de herstelde oude brug van Mostar.

Mostar met 4 op Reis

Ondanks de toeristen gekte, is de brug werderom bijzonder. Een mooie hoge stenen brug, die heel wat historie met zich mee draagt. De brug verbindt het katholieke deel van de stad (lees Kroaten) met het Islamitische deel. Als we ons ijsje aan de Kroatische kant verorberen, zit er een moslim stel tegenover ons, die hun tafeltje niet met ons willen delen. Een wij versus zij gevoel bekruipt ook mij. Een vreemde beleving, in dit geconcentreerde stukje toerisme.

Vanuit Mostar rijden we richting de watervallen in Kraviche. Op een grote parkeer plek stoppen we rond half 5. De tocht naar beneden, moeten we te voet doen. Een andere optie is een toeristen treintje, voortgetrokken door een traktor. Hoewel de kampeer plaats die we hier verwacht hadden er niet is, besluiten we toch de trein in te stappen om te gaan zwemmen. Een grote droom van Mees komt uit! Hij vindt de trein geweldig.

De watervallen zijn inderdaad prachtig, het zwemwater echter steen koud. Mees durft het water in, samen met Koen. Annelou en ik staan op de kant na een korte duik. Ineens slingert er een waterslang langs mijn voeten, dus dat blijft ook zo.

4 op Reis

Na het zwemmen en een chevapcici (gegrild vlees met friet!) , rijden we met een ondergaande zon weer weg, op zoek naar een plek om te slapen. In Capljina, vlakbij de Kroatische grens, vinden we een kamer met drie eenpersoonsbedden. Er ligt een Perzisch tapijt op de grond en er is een bescheiden douche. De volgende dag maakt de eigenaar Nikola een lekker ontbijt voor ons, zodat we vroeg kunnen vertrekken naar onze volgende bestemming; het schiereiland Peljesac. Om land kilometers te vermijden, nemen we een veerboot. Een heerlijk tochtje van ongeveer 1,5 uur. We strijken neer op een camping bij Orebic. De camping ligt aan zee, maar heeft ook een zwembad. Mees vindt het idee van een zwembad zo prachtig, dat hij er het liefst naast staat. Dus dat doen we. Voor het eerst deze reis staan we naast een zwembad.

Mees ontwikkelt snel zijn zwem skills in het zwembad. Hij springt van de kant het water in. Het maakt hem niet uit dat hij kopje onder gaat. Ook Annelou wordt een geoefend zwemster. Een Pool die naast ons zit bromt: ‘She is really brave’. In de ochtend zwemmen we, in de middag vermijden we de hitte in onze hangmat, en aan het einde van de dag gaan we naar de zee om nog wat vissen te bekijken. Zo houden we het een tijdje vol. Het enige echte uitstapje wat we maken is naar Korcula, een oude stad op het eiland naast ons, waarvan ze zeggen dat Marco Polo er is geboren. Het is erg mooi, met smalle straatjes, witte gladde stenen en mooie uitzichten op zee. We bezoeken een kleine kerk waar we een kaarsje kunnen opsteken. Die is voor opa Wim, zodat hij een nieuw tablet kan aanschaffen, zegt Mees.

Na een aantal heerlijke dagen op het schiereiland Peljesac vervolgen we onze weg richting Dubrovnik. The most touristic place in Croatia, lees ik. Dat beloofd wat!

2 comments on “4 op Reis | Toerist in Bosnië

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.