4 Op Reis

4 op Reis | Oostenrijk en naar huis..

Oostenrijk, 4 op Reis, Otztal, alpen

De laatste stop voor de definitieve thuiskomst, stond voor vertrek van onze reis al vast; een weekje Oostenrijk met Barrie en Liesbeth. Na zo’n tijd in zuidoost Europa leek het ons goed om langzaam weer te wennen aan het noordwesten; in etappes terug te rijden naar Nederland; het mildere klimaat geleidelijk op ons te laten inwerken en het mediterrane temparament rustig weer in te ruilen voor het nuchtere van het noorden.

4 op Reis Oostenrijk

4 op Reis Oostenrijk

Het Otztal bleek de geknipte plek hiervoor. We verlaten Italië via Merano en gaan via de Timmelsjoch Oostenrijk binnen. Een prachtig hoge pas (2509 meter), maar op het moment van passeren in grauwe wolken en regen gehult. De temperatuur daalt met het stijgen van de meters en als we op het hoogste punt een tunnel ingaan is het 14 graden. We praten onszelf moed in en zeggen dat het vanaf nu alleen maar weer warmer wordt. Bij het uitgaan van de tunnel is het 10 graden en de eerste kilometers afdalen, zakt het kwik verder naar 7 graden. We houden ons hart vast en voelen in alles het einde van onze vakantie naderbij komen. De laatste dagen hebben we al zo vaak tegen elkaar gezegd: ‘laatste keer dit, laatste keer dat..’. Nu is het ook gedaan met het mooie weer dat we gehad hebben. We speculeren nog over de mogelijkheid om Lies en Bar op te bellen en ze te vragen naar Noord-Italie te rijden.

4 op Reis Oostenrijk

De met plassen overspoelde ‘Otztalernaturcamping’ maakt de deceptie aanvankelijk compleet. Het voor ons gereserveerde krappe plekje bij het begin van de camping weigert Noor voor lief te nemen. We zoeken naar alternatieven en houden uiteindelijk een slag om de arm of we hier een week blijven of een nacht. Rond middernacht arriveren Barrie en Liesbeth; het feest is compleet wanneer we in onze bus samen een koud biertje drinken. Om 10 AM die ochtend konden ze in Hoorn pas hun paspoorten ophalen, waarna ze nog 14 uur op de ‘autobahn’ moesten wegkauwen.

4 op Reis Oostenrijk

4 op Reis Oostenrijk

De volgende dag (en de rest van de week) is alle kou en regen van de dag ervoor vergeten. Het Otztal ontvouwt zich voor ons in volle glorie: groene weides, blauwe lucht, witte bergtoppen. De kleuren spatten overal vanaf. We lopen een eerste rondje door het dorp en kijken met verbazing naar de strak aangeharkte tuintjes. Van de Duitsers was ik wel enige ‘grundlichkeit’ gewend, maar de Otztalers slaan alles; de huizen perfect onderhouden; elk balkon heeft volle bloembakken met kleurige vulling; houthokken afgeladen vol met exact even lange houtjes; de gazons en weides prachtig groen en minutieus geknipt; de straten glad en schoon; nergens rommel of afval; op elke straathoek biologisch afbreekbare plastic zakjes voor hondenpoep en op het dorpsplein een fonteintje met kraakhelder drinkwater. Deze week hoor ik mijzelf telkens weer verbazen over de absurdistische netheid van de Otztalers.

4 op Reis Oostenrijk

We leven het lommerrijke glamping-bestaan. Overdag wandelen, zwemmen en met het liftje naar de eeuwige sneeuw. In de middag hout zoeken en een vuurtje maken in de kachel die Barrie en Liesbeth meegenomen hebben. We koken lekker, maar proeven ook de specialiteiten van het camping-restaurant. Op de camping is ook een traditionele bakkerij, met een watermolen waar tarwe wordt gemalen. We mogen overal kijken, aankomen en proeven. Het grote vuur in de steenoven maakt indruk op Mees (‘daar is echt veel hout voor nodig!’).

4 op Reis Oostenrijk

4 op Reis Oostenrijk

Op donderdagmorgen 18 Augustus vieren we Lies haar verjaardag met zelfgemaakte taart en slingers. Dan breekt het onontkoombare moment aan dat we voor het laatst de bus inpakken. Tegen 14 uur rijden we weg, richting het noorden. Bar en Lies blijven nog een nachtje en rijden de dag erna in een keer naar huis. Wij delen de rit op in twee delen. Donderdagavond slapen we nog in een hotelletje in midden Duitsland (Marktbreit bij Wurzburg). Vrijdagmiddag zijn we in Haaksbergen. Een nachtje bij Harry en Mon. Zaterdagavond nog een laatste nachtje in de bus voor het huis van Lotte & Peter (die hadden een ‘house-warming party’). En dan, zondagmorgen 21 augustus, na precies 10 weken op pad te zijn geweest, is daar weer ons thuis!

4 op Reis Oostenrijk

Vier op reis: Teambuilding for Life.

0 comments on “4 op Reis | Oostenrijk en naar huis..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.