4 Op Reis

4 op Reis | Italië

boot, overtocht, kade griekenland, italie

De weg naar Griekenland is eenzaam en erg mooi, totdat we bij Sarande komen. Sarande is de zuidelijkste en meest toeristische plek van Albanië. Het ligt heel dichtbij Korfu, en wordt overspoeld door mensen die een dagje naar Albanië komen kijken. Sarande wordt inmiddels ook wel de betonnen stad genoemd. Ondanks de vele toeristen, is er een overschot aan kamers. Op bijna agressieve wijze worden kamers aan de man gebracht. Langs de weg proberen mensen je te stoppen met een bordje in hun hand: Kamers te huur.

Het is lunchtijd als we door Sarande rijden, dus we zoeken een plek om te eten. We besluiten door te rijden naar Ksamil ten zuiden van Sarande, om de drukte van de stad te vermijden. Eenmaal in Ksamil merken we dat dit inmiddels ook ontdekt is. Bij een kleine baai eten we wat in een restaurant, en proberen dan wat te zwemmen in de overvolle zee. De zee ligt niet alleen vol met mensen, maar ook met plastic, sinaasappel schillen en andere door mensen gemaakte troep. Mees vraagt zich af waarom er een sinaasappelschil in de zee drijft. Het is een vraag die onbeantwoord blijft.

Voordat we bij de Griekse grens zijn, passeren we wat verlaten dorpen en rijden grotendeels over zandwegen. We spreken het niet uit op dat moment, maar het zou wel erg zuur zijn als er nu iets mis gaat met de bus. Waar ze in alle Balkan landen nog geïnteresseerd waren in onze auto papieren bij de grens, zo zijn de Grieken heel makkelijk. De paspoorten worden even kort ingekeken, en de autopapieren blijven in onze zak. Het fort Europa zien we hier gelukkig niet.

griekenland, greece, zee, strand, zwemmen, zomer

In Igoumenitsa, waar de boten naar Italië vertrekken, blijkt onze reservering voor de boot niet doorgekomen te zijn. Daar zitten we dan, zonder tickets, in een havenstad waar verder weinig te doen is. De boot is gelukkig niet vol, dus we boeken snel een hut met een stapelbed. Daar kunnen jullie wel met zijn vieren in, zegt de mevrouw achter de balie. We betalen de helft van wat we eerder online betaalden, en gaan vrolijk weer de deur uit. We hebben nog even tijd voordat de boot vertrekt, en rijden naar een strand om nog wat te zwemmen voor de verandering. Dan blijkt dat we voor het eerst in 6 weken de zee in kunnen duiken vanuit een zandstrand! Mees en Lou zijn heel erg blij met het zand, en kunnen er geen genoeg van krijgen. Het zit in hun oren, haar en we eten het als supplement bij onze boterham.

boot-griekenland-italie

Het stapelbed ligt wat krap met zijn vieren. Lou en ik liggen beneden, Koen en Mees boven. Als om 6:00 de wekker gaat ligt het bed ineens heel comfortabel. Het opstaan gaat moeilijk. Na onze eerste Italiaanse koffie stappen we in de bus en rijden zo Italië in. Paspoorten horen er niet meer bij. We stoppen op een rustig plekje voor ontbijt. De koelte van de ochtend is heerlijk, we voetballen wat en hebben het land voor onszelf.

We strijken neer op een Italiaanse camping vlakbij Otranto. Italiaans staat voor groot, vermaak, harde muziek bij het zwembad, weinig schaduw, geen engels en vooral Italianen in grote campers. Het strand is echter wonderschoon, daar blijven we een aantal dagen voor. De hitte lijkt hier echter moeilijker te verdragen dan in Albanië. We gaan na drie dagen op weg naar de bergen, we hebben zin in koele avonden met een kampvuur. Voor het eerst in onze reis rijden we richting het noorden ipv het zuiden!

 

0 comments on “4 op Reis | Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.