4 Op Reis

4 op Reis | Dubrovnik en Montenegro

Dubrovnik, the most touristic place in Croatia! Staat er trots op een billboard. Voor mij is Dubrovnik ver weg, daar waar de meeste toeristen niet komen. Een soort van Timboektoe in het voormalige Joegoslavie. Dat komt door onze tocht naar Dubrovnik in 1988. Tegenwoordig zijn er directe vluchten en is Game of Thornes er gefilmd. Het is ineens een toeristische hotspot! Toch trekken we de stoute schoenen aan, en boeken een kamer vlakbij de oude stad. De camping bij Dubrovnik schijnt de duurste camping in Kroatie te zijn, en er is een zwembad zonder water. Daar hadden we geen zin in. Een kamer dus. De reis richting onze slaapplaats gaat voorspoedig. Er is een mooie brug gebouwd om de reis naar de grote toeristische attractie te verkorten. Onze kamer is nog niet klaar als we aankomen, maar een van de vier zussen die de B&B runnen, heeft wel zin in een praatje. We vervelen ons niet.

Na het genieten van de airco in onze kamer, waar we geen genoeg van kunnen krijgen, realiseren we ons ineens dat we voor Durbovnik komen, niet voor airco. We lopen naar de oude stad, volgens de route die onze gastvrouw aangegeven heeft; You are there in 5 minutes. Dubrovnik ligt op een heuvel, de oude stad aan zee. We moeten heel wat trappen af voordat we in de stad zijn. Mees en Annelou vinden trappen lopen leuk, maar slechts een paar treden. In de hitte dragen we om de beurt Mees en Annelou in de draagzak. Lekker zweten dus, en we zijn nauwelijks begonnen. Maar dan doemt de oude stadpoort op, een mooie oude hangbrug en de beroemde witte gladde stenen. Erg mooi zo aan zee en als je de hoofdstraat af gaat, kom je in kleine steegjes waar je geen andere toeristen ziet. We houden het 6 uur lang vol in de stad. Daar is wel wat ijs en bier voor nodig, inclusief een bezoek aan het aquarium aldaar. We weten nu alles over het zeeleven in de Adriatische zee, heel mooi maar zeker niet kleurrijk.

Van Dubrovnik verlaten we Kroatië voor de tweede keer. Dit keer reizen we richting Montenegro. De snelste weg om in Montenegro te komen is via Bosnië. We rijden door de Bosnische wijnstreek Trebinje. In Montenegro rijden we een lang stuk door de bergen, op weg naar het skidorp Zabljak. Als we daar aankomen is het mooi weer en de frisheid van de bergen is heerlijk voor de afwisseling. Er is een hele gezellige boerderij camping, vlakbij het zwarte meer. Het uitzicht vanuit onze bus is adembenemend. Er zijn skiliften in de buurt die je zonder wandelen de bergen in nemen. We zien het helemaal zitten hier. De volgende dag ziet het er echter anders uit. Het is bewolkt en uit die wolken komt de hele dag regen. We doen zelfs de kachel aan in de bus, heerlijk voor een dagje! We krijgen hulp van Roland, de Volkwagen specialist. Hij rijdt zelf 6 maanden per jaar rond in zijn T3, en onderhoudt en klust alles zelf.

Een hele dag regen, en het vooruitzicht dat het zo blijft, geeft ons reden genoeg om de boel toch weer op te pakken. We rijden richting Albanië via de kloof van de rivier de Tara. Het uitzicht is erg mooi. Onderweg eten we voor de verandering gegrild vlees met patat. Als ik binnen loop om te kijken of ze eten hebben, zie ik eerst alleen maar mannen. Achter de bar staat de enige vrouw, die mij in tegenstelling tot de starende mannen blikken, vriendelijk te woord staat. Het publieke leven lijkt hier voor mannen, oude mannen om precies te zijn. Geografisch naderen we Albanië, en cultureel ook denk ik te zien.

4 op Reis

1 comment on “4 op Reis | Dubrovnik en Montenegro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.