4 Op Reis

4 op Reis | Albanië deel II

Valbone, Albania, Roadtrip, swimming

Het startpunt van de boot trip naar het noorden, ligt ongeveer 2 uur rijden van onze camping aan het meer van Shkoder, zegt de kaart en ook de tom tom. De weg is rood op de kaart, wat volgens de index betekent dat het een middelgrote weg is. Na een heerlijk ontbijt in het restaurant van de camping, vertrekken we vroeger dan nodig. Tenminste, dat denken we dan.

Binnen een half uur begrijpen we dat de kleuren van de wegen op de kaart, niet zoveel zeggen over de kwaliteit. Een rode weg kan een zandweg zijn, terwijl een oranje weg, volgens de kaart een kleinere weg dan de rode, soms ineens een goed geasfalteerde tweebaans weg is. De weg naar Koman, het startpunt van de boot, blijkt zo’n rode weg, die heel erg slecht is. Het is een berg weg die meer uit gaten dan asfalt bestaat. De kilometers gaan traag voorbij, de bus schudt langs de gaten en de tijd tikt ineens.

Als de tom tom zegt dat we er zijn, kijken we op tegen een enorme stuwdam. We vragen ons af waar de boot is. We horen van een Albanese familie dat we de stuwdam nog op moeten rijden. Als we de steile weg nemen, met de gebruikelijke gaten, volgt er een donkere tunnel. Als we de tunnel uit komen, zien we ineens mensen, auto’s en een boot! We betalen eerst tol voor de tunnel, en vervolgens een kaartje voor de boot. Er zijn aardig wat toeristen, voornamelijk Albanees. Dit is een gekke gewaarwording, na een lange, moeizame en ook eenzame rit, zijn we ineens weer op de bewoonde wereld.

Valbone, Albania, boat trip

De boottocht is inderdaad erg mooi en doet denken aan een boot rit door een nauw Noors fjord. De muziek schalt de hele rit uit de boxen, en stuk voor stuk zijn het nationalistische liederen over het mooie Albanië. De sfeer zit er goed in, en als we meer dan een uur op weg zijn, wordt er gedanst op de boot. Als we aankomen na ongeveer 2,5 uur, rijden we richting Valbone, vrij vertaald de mooie vallei. We rijden stroomopwaarts van een kraakheldere ruige rivier. De weg is ineens heel erg goed, en aan het einde ligt onze camping. Het bestaat uit een grasveld, een restaurant, een volleybalnet en een prachtig uitzicht. We zijn de enige gasten voor vandaag. De rest van de tijd leren we dat het zo zal blijven.

Andrea en Koen willen graag de bergen in, dus Floris en ik offeren ons op en zorgen voor de vier kinderen. Als Andrea en Koen vroeg vertrokken zijn, vertrekken wij in een wat rustiger tempo voor een wandeling vlakbij de camping. We doen het rustig aan en hebben alle tijd om schapen poep te ontleden, takken te zoeken, mierenhopen te bekijken en herders met hun schapen te begroeten. Koen en Andrea doen het wat ruiger aan, en klimmen die dag tot ongeveer 2100 meter (onze camping ligt op 940!).

Het doel van de kindermiddag is om marshmallows te kopen, zodat we die kunnen roosteren op het vuur. Ondanks deze grote wens, lijkt niemand zin te hebben in een wandeling naar het dorp. Toch gaan we onderweg met de bolderkar, maar er lijkt geen dorp noch winkel te zijn. Als we onderweg naar een winkel vragen, worden we naar een houten keet geleid, wat een minimarkt blijkt te zijn. Naast wasmiddel en suiker, liggen er nog wat koekjes. Ik krijg het idee dat die er al geruime tijd liggen. Gelukkig zijn er ook ijsjes. Die schaffen we aan om de marshmallowteleurstelling te verwerken. Als we de terug weg beginnen, zitten ze alle 4 stil in de bolderkar. Dat duurt echter niet lang. En aangezien de bolderkar een lekke band heeft, wordt het een zware tocht. Als we eenmaal terug zijn op de camping, hebben Floris en ik het idee dat we ook tot 2100 meter geklommen zijn.

ijs

Het kampvuur s‘avonds is zonder marshmallows, maar met lam, vis en friet van het restaurant, geserveerd op ons eigen camping meubilair. Niemand mist de marshmallows nog, en na een verhaal van Pluk van de Petteflat, gaan de kinderen hun bed in. Wij blijven nog even wakker om de raki fles leeg te drinken, en genieten nog van het vuur en de geweldige sterrenhemel.

4 op Reis | Albania

0 comments on “4 op Reis | Albanië deel II

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.