4 Op Reis

4 op Reis | Albanië deel I

We nemen de regen uit Zabljak mee naar Albanië. Als we bij de grens staan, plenst het als een gek. Onze vooroordelen worden bij de grens meteen bevestigd, het is een wir war van auto’s, en onduidelijk waar wij moeten staan. Hier heerst het recht van de brutaalste. Als we Albanië in zijn, stoppen we bij het eerste tankstation. De winkel heeft lege schappen, maar wel heerlijke ijsjes die we beloofd hadden toen Mees en Lou het echt niet meer zagen zitten. Na de ijsco vervolgen we onze weg naar een camping aan het meer van Shkoder. Dit meer deelt Albanië met Montenegro. Het is een mooie camping, waar ik al over gehoord had, die onze vooroordelen teniet doen. Westerse standaarden en een prachtig helder en schoon meer om in te zwemmen. Na een wat rauwe grens overgang, is dit een zachte landing in Albanie. Na 16 jaar ben ik terug, en nu we de grens over gestoken zijn, heb ik zin om het te zien.

Het eerste ritje naar Shkoder vanuit de camping, heeft als doel om boodschappen te doen en geld te pinnen. Waar dat in Kroatië, Bosnië en ook Montenegro geen probleem was, zo is het in Albanië moeilijk. Er staat hier niets aangegeven, en grote super markten kennen ze nog niet. Het is natuurlijk veel romantischer om al onze boodschappen te halen bij de lokale middenstand. Echter met 30 plus graden en twee onwillige kinderen in de auto, is een supermarkt ook wel fijn.

We besluiten te beginnen met een kop koffie. Er is geen gebrek aan terrasjes met koffie, en dan kunnen we even rond vragen hoe we aan geld komen om onze boodschappen te betalen. We drinken heerlijke espresso en worden naar een markt en pinautomaat verwezen. De pin automaat vinden we niet, dus stoppen we voor nog een koffie. Elk terras heeft een speeltuin dus dit is een groot genoegen voor Mees en Annelou die het liefst elke glijbaan uitproberen. We eten een snack, wat wij lunch noemen, en wisselen Euros voor Lek. Nu kunnen we boodschappen doen. We kopen in een kleine winkel verse kaas (o ja, die verse kaas de hele tijd!), Nutella, chips en andere zeer essentiële dingen. Mees en Annelou doen het goed in de winkel. Ze krijgen een snoepje bij het afrekenen.

We vervolgen onze weg naar een markt met groente en fruit. De dame die ons helpt is in België geweest en spreekt wat woorden Nederlands. Na 5 jaar werd er besloten dat ze niet mocht blijven dus nu staat ze weer op de markt in Shkoder. Mees en Annelou krijgen ieder een grote meloen in de handen gedrukt. We praten met elkaar, lachen en maken foto’s. Zo was het waarschijnlijk in het Joegoslavië van de jaren 70, denk ik als we weglopen.

Als we weer terug op de camping zijn, spelen Mees en Annelou met Mijs en Isolde. Twee Nederlandse kinderen die we ontmoet hebben. Mees en Mijs zijn even oud en maken heksensoep samen. Ze kunnen het goed vinden en Mees vindt het leuk dat er eindelijk kinderen zijn die ook Nederlands spreken. We besluiten een stukje samen op te trekken met Floris, Andrea, Mijs en Isolde. We gaan naar de Albanese bergen. We willen de veerboot nemen, wat volgens de Bradt guidebook een van de mooiste boot trips van de wereld is. Laat het avontuur maar beginnen!

wolk

0 comments on “4 op Reis | Albanië deel I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.